despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Stradute cu trepte in Bucuresti

Sintem un oras de cimpie; singurele forme de relief sint date de valea Dimbovitei, asa c-avem doar niste dealuri mici in Cotroceni, la Filaret, la Mitropolie, la Vacaresti… te-ai gindi deci ca in Bucuresti sint si citeva stradute cu trepte?

Daca tot s-a facut cald afara, ia sa mergem sa vedem unde-ar fi astea!

In Cotroceni avem o straduta cu trepte care leaga strazile Alexandru Vitzu si Grigore Romniceanu. Iata intii cum arata vazuta de sus, dinspre strada Vitzu (la citiva pasi de sediul Ligii Profesioniste de Fotbal):

dupa cum vedeti, se lucreaza la trepte; acum vreo cinci ani au fost betonate destul de neglijent.

Iata cum se vede dinspre strada Romniceanu; din pacate gardul proprietatii parasite din dreapta s-a prabusit si locul e plin de gunoaie:

Tot acolo, din parculetul Romniceanu gasim o alee micuta, in panta (a avut parca inainte vreme citeva trepte usoare), care da in strada omonima printre doua case; iata cum se vede din strada:

Tot in Cotroceni gasim o strada care nu-i in trepte si nici macar in panta; particularitatea ei e ca se infunda brusc – raminind un loc de trecere pentru pietoni; strada e Nanu Muscel si despre capatul ei inspre Strada Doctor Clunet e vorba:

Colina Filaretului are si ea o straduta in trepte; se numeste Xenofon, este singura strada propriu-zisa in trepte din oras si uneste Aleea Suter de Strada Constantin Istrati – parca te-ai plimba pe acoperisurile oamenilor:

Iata cum se vede intrarea dinspre strada C. Istrati:

si citeva poze luate pe treptele stradutei Xenofon: Unele case sint din pacate neingrijite.

Tot pe-acolo, o alee in trepte leaga Intrarea (mai bine zis, fundatura) Caltuna de Strada Mitropolit Nifon; cind mergi pe Nifon poti trece pe linga ea fara s-o vezi, mai ales ca are-o portita:

iata si capatul ei dinspre Intrarea Caltuna (apropo, Intrarea Caltuna este putin mai jos de Xenofon, tot din C. Istrati):

si inca un detaliu cu treptele:

Tot in zona este si cea mai inclinata strada pe care poti circula: Gazelei – pe vremuri se turnau filme acolo, zidul acela de caramida mergea grozav in scenele in care ilegalistii erau urmariti de Siguranta Statului! Acum se mai filmeaza cite-un clip-doua si instructorii de la scolile auto te invata pornirea din rampa. Anul trecut strada a fost asfaltata complet; inainte portiunea in panta era pietruita; poza e luata de acum 4 ani:

Strada Gazelei leaga Gara Filaret de Bulevardul George Cosbuc; demult de tot ajungea pina in Calea Rahovei veche (taind curtea actualei Primarii a Sectorului 4).

O alta straduta cu trepte leaga Strada Candiano-Popescu (putin mai jos de Biroul de Accidente Rutiere) de Strada Borodesti (care e paralela cu Linariei). Din pacate este intr-un hal avansat de degradare:

Iata cum se vede si de sus, din Candiano-Popescu:

In Dealul Mitropoliei gasesti o alee cu trepte ce leaga Aleea Mitropoliei (cam din dreptul Clopotnitei) de Strada Ienachita Vacarescu; dac-o iei pe acolo, o sa zici ca intri direct la oameni in casa!

De saptamina trecuta se paveaza intrarea dinspre strada Ienachita Vacarescu, de aceea si santierul:

Iata doar vreo doua-trei detalii ale scarilor; mi-am zis sa respect intimitatea celor ce locuiesc acolo si nu am facut multe poze:

Mai jos, in dreptul primului bloc ceausist, mai e straduta-n trepte – ins-arata, ce-i drept, mai mult a gang:

Cine mai stie oare ce strazi erau cindva pe Dealul Uranusului – unde acum e Casa Poporului? Uita-te doar la poza asta din 1980. Si plingi.

(poza de aici)

In Vacaresti, citeva trepte coboara si de pe Dealul Martisorului, dind in Strada Pridvorului:

(poza de pe NORC )

Arhitectura ceausista a zonei Unirii a creat un bloc cu un gang in trepte – se gaseste in spatele Magazinului Unirea si e vorba de un bloc cu fata inspre Strada Mamulari si spatele in Strada Negru Voda; intre cele doua strazi e o diferenta mare de relief!

(Altfel, arata ca un gang obisnuit, e folosit ca un gang obisnuit si miroase ca un gang obisnuit)

Si, ca bonus, inc-o strada ciudata: o gasesti in zona Cuza-Voda; se numeste Verzisori si o buna parte a ei se intinde prin curtea unor fabrici si ateliere (drumul e marcat ca inchis, insa singura restrictie de luat in seama e populatia de ciini din zona):

(de pe Live!Maps)

Iata si cele doua capete ale partii industriale a strazii Verzisori:

– partea dinspre Sincai, si apoi partea dinspre Piata Bucur:

(ambele poze sint luate de pe NORCdaca este, de ce sa nu ni-l facem util?)

8 comments to Stradute cu trepte in Bucuresti

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>